NOS NieuwsAangepast

Plasterk: raadswerk goed belonen

Om het deeltijdwerk van gemeenteraadsleden aantrekkelijker te maken, moet dat werk degelijk worden beloond. "De vergoeding moet in elk geval zéker niet slechter worden", zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in Nieuwsuur.

Hij reageerde daar op de uitkomst van onderzoek naar de bereidheid van mensen om op de lijst voor de raadsverkiezingen te staan. Plasterk herkent de ontwikkeling dat vooral nieuwere partijen in kleinere gemeenten moeilijk mensen bereid vinden om zich kandidaat te stellen.

Zakkenvuller

"Het aanzien van de politiek en van politici stijgt ook niet bepaald", zei Plasterk. Dat politici al snel voor zakkenvuller worden uitgemaakt, noemde hij zeer onterecht, omdat mensen doorgaans niet voor het geld in de raad gaan zitten, maar voor het belang van de gemeente.

De minister erkende dat het risico dreigt van kwaliteitsvermindering, terwijl er juist meer taken naar gemeenten worden overgeheveld op 1 januari 2015.

"De politieke partijen hebben de zware verantwoordelijkheid om goede mensen te leveren. Verder zal de landelijke overheid meer cursussen aanbieden aan raadsleden, en met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en andere instanties wordt gewerkt aan het overdragen van expertise op gemeentelijk niveau", zei Plasterk.

Kort

De nieuwe raadsleden hebben straks maar driekwart jaar om zich voor te bereiden op de nieuwe taken op het gebied van de jeugdzorg, de Participatiewet en de AWBZ en de financiële gevolgen daarvan. Plasterk noemt die termijn kort, maar denkt dat het wel te doen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl