NOS NieuwsAangepast

Verzet Syrië onderling slaags

Het verzet in Syrië tegen het regime van president Assad raakt steeds vaker onderling in gevecht. Syrische rebellen strijden tegen ISIS, een terreurgroep die is gelieerd aan al-Qaida en die van Syrië en Irak islamitische staten wil maken.

ISIS heeft in de loop der tijd veel terrein gewonnen op het regeringsleger, maar oefent daarnaast terreur uit op de Syrische bevolking, met onder meer meedogenloze rechtspraak en straffen.

Aleppo

Andere rebellen verzetten zich daartegen en gaan ook de straat op om dat openlijk te uiten. Daarbij dragen ze witte maskers uit protest tegen de ISIS-strijders, die altijd zwarte bivakmutsen dragen.

Eenzelfde strijd speelt zich af in Irak, waar ISIS de steden Fallujah en Ramadi heeft ingenomen.

De gevechten in de Syrische stad Aleppo zijn de afgelopen dagen het hevigst. Een van de leiders van ISIS is daarbij om het leven gekomen. De terreurgroep heeft daarom een extra konvooi met 1300 ISIS-rebellen naar Aleppo gestuurd. Tegelijkertijd zijn er ook gesprekken gevoerd tussen leiders van Isis en de andere rebellen om te proberen de situatie te kalmeren.

Nieuwe fase

Volgens verslaggever Arabische wereld Lex Runderkamp, die in het grensgebied van Syrië en Turkije zit, lijkt de burgeroorlog in Syrië een nieuwe fase in te gaan. Met de strijd tegen ISIS willen Syrische rebellen onderstrepen dat ze tegen al-Qaida zijn, en dat ze in het Westen meer steun zoeken voor hun opstand tegen Assad.

Runderkamp constateert ook dat het voor Syrië-gangers en voor strijders die overwegen naar dat land af te reizen, door de nieuwe ontwikkelingen erg moeilijk wordt om het land binnen te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl