NOS NieuwsAangepast

Zware kritiek op Deutsche Bank

In Duitsland heeft de financiële toezichthouder scherpe kritiek op de top van de Deutsche Bank naar aanleiding van het Libor-schandaal. In deze affaire zijn meerdere grote banken beschuldigd van manipulatie van internationale rentevoeten, zoals het Libor-tarief.

Handelaren van de banken maakten afspraken om die rentes te manipuleren om meer winst te maken op hun deals. Deutsche Bank was, net als Rabobank, bij die manipulatie betrokken. De bank heeft altijd gezegd dat die het werk was van vier handelaren die op eigen houtje werkten en inmiddels ontslagen zijn.

Grootste boete

Maar het nieuwe onderzoek van de Duitse toezichthouder BaFin toont volgens Der Spiegel aan dat er meer aan de hand is. Interne controleprocedures van Deutsche Bank zouden slecht hebben gewerkt en de grote vraag blijft in hoeverre zowel de directie als de raad van bestuur op de hoogte was van de manipulatie.

Begin vorige maand kreeg Deutsche Bank een boete van 725 miljoen euro van de Europese Commissie, wegens het geknoei met de Libor en Euribor-rente.

Het nieuwe onderzoek kan de tweekoppige leiding van Deutsche Bank in diskrediet brengen. Bij een andere betrokken bank, de Britse bank Barclays, is de top opgestapt vanwege het Libor-schandaal. Ook Rabobank-topman Moerland ruimde het veld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl