NOS SportAangepast

Marathontitel Stroetinga, v.d.Wal

Marathonschaatser Arjan Stroetinga is tijdens de KPN NK marathon in Dronten voor de vijfde keer in zijn carrière Nederlands kampioen geworden op kunstijs. De BAM-rijder versloeg in een spannende sprint Gary Hekman. Frank Vreugdenhil legde beslag op het brons.

Krachtmens Hekman nam in de slotronde de kop van een selecte groep, maar in de laatste bocht kwam Stroetinga langszij. "Hekman is 50 kilo zwaarder. Ik dacht: die houdt de bocht nooit. Ik ga binnendoor", glunderde Stroetinga, die ook in 2008, 2010,2011 en 2012 al goud veroverde.

"Strategie gelukt"

Stroetinga zei vol vertrouwen aan de laatste fase van de wedstrijd te zijn begonnen. "We hebben hier vaak op getraind. Op de beslissende momenten weet iedereen in de ploeg wat hij moet doen. Daarom liep het geweldig. Ik ging vol de laatste bocht in om Hekman voor te blijven. De strategie is gelukt. Dat is mooi."

Een gemakkelijke wedstrijd was het volgens Stroetinga niet. "Dat is een NK nooit. Ik wist vooraf al dat het moeilijk zou worden. De eerste ronden liepen bij mij ook niet zo heel goed. Gelukkig kwam ik op tijd in mijn ritme."

Gary Hekman, de nummer twee van het NK, was na afloop ontroostbaar: "Ik deed het vandaag niet voor mijzelf, maar voor Sjoerd Huisman. Ik was eigenlijk liever vijfentwintigste geworden."

Tweede titel Van der Wal

Bij de vrouwen werd marathonschaatsster Foske Tamar van der Wal voor de tweede keer Nederlands kampioene op kunstijs.

De Grijpskerkse (27) pakte in het seizoen 2005-2006 ook de titel. Van der Wal versloeg in de sprint van een uitgedund peloton Manon Kamminga en Sharon Hendriks.

Op acht ronden van het einde maakte een val een einde aan de titelaspiraties van onder anderen Carla Zielman (de kampioene van 2011), Irene Schouten en Janneke Ensing.

Voor Van der Wal was het de eerste zege van het seizoen. In een reactie toonde ze zich verheugd, maar sprak ze ook van "een heel gekke week", verwijzend naar het overlijden van Sjoerd Huisman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl