NOS NieuwsAangepast

Kerry ziet rol Iran in Genève

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft gezegd dat Iran een rol kan spelen bij de conferentie over Syrië, al zal dat niet op ministerieel niveau zijn. De conferentie in Genève over Syrië begint op 22 januari.

Kerry zei gisteren in Israël dat Iran in Genève op de achtergrond een constructieve rol kan spelen. Aan de conferentie, die door de VS en Rusland is georganiseerd, nemen de Syrische regering en sommige oppositiegroepen deel.

Bondgenoot Syrië

Iran is met Rusland de voornaamste bondgenoot van het regime van president Assad. De deelname van Iran verhoogt de kans op slagen van de conferentie. De regering in Teheran heeft al laten weten bereid te zijn tot deelname als er een uitnodiging komt.

In eerste instantie wezen de Amerikanen deelname van Iran af, omdat Teheran de uitspraak van de eerste Geneefse conferentie niet heeft ondertekend, waarin staat dat de toekomstige regering van Syrië de steun moet hebben van zowel de huidige machthebbers als de oppositie. Dat betekent volgens de VS dat Assad het veld moet ruimen.

De betrekkingen tussen Iran en de VS, die tientallen jaren ijzig waren, zijn verbeterd na het aantreden van president Rohani in juni vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl