NOS NieuwsAangepast

"Illegaal vuurwerk net explosieven"

Door onze redacteuren Rinke van den Brink en Hugo van der Parre

Zeventig vuurwerkslachtoffers (tien procent van het totaal) waren er zo slecht aan toe dat ze tijdens de jaarwisseling geopereerd moesten worden door een plastisch chirurg. Van hen hadden 59 verwondingen aan de handen en 13 (ook) in het gezicht of op het lichaam.

Vorig jaar opereerden plastisch chirurgen 62 vuurwerkslachtoffers. Dat blijkt uit cijfers die plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam heeft verzameld voor de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

Er waren deze jaarwisseling iets minder vuurwerkslachtoffers, maar hun verwondingen waren wel ernstiger. Van elf slachtoffers moesten een hand helemaal of grotendeels geamputeerd worden. In totaal raakten 184 vingers ernstig beschadigd tegen 131 vorig jaar. Daarbij waren ook veel breuken, letsels aan pezen en zenuwen en open wonden.

Twee jaar oud

De meeste slachtoffers zijn jongens: veertig van de zeventig geopereerde patiënten waren jonger dan achttien jaar. Van de rest was de meerderheid onder de 35 jaar. En er waren maar twee vrouwen bij tegenover 68 mannen. De meeste slachtoffers staken zelf vuurwerk af. Dertien gewonden stonden alleen maar te kijken. Het jongste slachtoffer was twee jaar oud.

De plastisch chirurgen zien dat het illegale vuurwerk zwaarder wordt. Ze spreken van 'explosieven'. De helft van de verwondingen die ze hebben behandeld, werd veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Dat geldt ook voor alle handamputaties.

Vuurwerkverbod

Ongeveer de helft van alle vuurwerkletsels die de plastisch chirurgen rond de jaarwisseling hebben behandeld, had niets met illegaal vuurwerk te maken. Die verwondingen waren het gevolg van incidenten met legaal vuurwerk. Soms door verkeerd gebruik, soms door het te vroeg ontploffen van vuurwerk, maar ook doordat mensen getroffen werden door vuurwerk afgestoken door anderen.

Het aantal mensen dat aan een of twee ogen blind werd, staat nu op achttien. Vorig jaar waren dat er eind januari 23. De oogartsen verwachten dat er nog meer 'blinde ogen' bij komen. Tien mensen liepen andere zware beschadigingen aan hun oog op.

Ongeveer de helft van de oogletsels was het gevolg van ongelukken met legaal vuurwerk. Ook bij de oogletsels speelt dus niet alleen illegaal vuurwerk een belangrijke rol.

Verbod

De beroepsverenigingen van de oogartsen en plastisch chirurgen herhalen daarom met kracht hun pleidooi van vorig jaar voor een verbod op consumentenvuurwerk en strenger optreden tegen illegaal vuurwerk.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie willen dat vuurwerk alleen nog centraal wordt georganiseerd, bijvoorbeeld door de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl