NOS SportAangepast

Bosch experimenteerde met drugs

Oud-judoka Edith Bosch, winnares van drie olympische medailles, vertelt in de serie Sport Wintergasten van NOS Langs de Lijn over haar ambities om life-coach te worden, haar dieptepunten, haar drugsexperimenten en haar ontwikkeling als mens.

Nu haar judocarrière ten einde is, heeft Bosch alle gelegenheid om dingen te doen die ze als topsporter moest laten. Zo heeft ze een bucket list, een lijst met zaken die ze in haar leven nog wil doen.

"Daar staat een heleboel op. Een wereldreis maken bijvoorbeeld. En het klinkt misschien raar, maar cocaïne heb ik ook een keer gebruikt, toen ik gestopt was. Ik ben altijd heel anti-drugs geweest en raad het nog steeds niet aan, want het blijft chemische troep. Maar ik wilde het gewoon een keer doen."

"Ik voelde me stout, toen ik het deed. Maar om eerlijk te zijn: ik vond er helemaal niks aan. Ik heb ook een keertje MDMA gebruikt, een geluksdrug. Dat vond ik wel heel bijzonder. Ik voelde me gelukkig, heb de hele dag gelachen en ik kon de hele wereld aan. Dat is echt een herinnering die ik nooit meer zal vergeten."

"Maar wat ik ook nooit meer vergeet is de dag erna. En die daarna. Dat noemen ze suicide monday. Mijn hele gelukshormoon was op. En ik dacht: OK, dit was één keer en nooit meer. Maar ik kan nu wel zeggen: ik heb het meegemaakt. Maar ik raad het niemand aan. Ik ben een mens. Ik wilde dit ook gewoon een keer doen.''

"Grootste fout van m'n leven"

Bosch kijkt in het interview uiteraard ook terug op haar topsportcarrière. Op de Olympische Spelen van 2004 in Athene bijvoorbeeld, een keerpunt in haar judoloopbaan.

"Daar heb ik de grootste fout van m'n leven gemaakt. In de finale in Athene stond ik voor, met twee minuten op de klok. Ik dacht: wow, als ik dit volhoud, ben ik over twee minuten olympisch kampioen. Hoger kan het niet! En dat was ook meteen het moment waarop ik een harde knal kreeg, want mijn focus was weg. En toen was het klaar. Weg goud."

"Het was heel heftig. Ik heb besloten nog harder te gaan trainen. En dat betaalde uit, want 2005 was mijn beste jaar. Europees kampioen en wereldkampioen. Maar was ik er nou echt blij mee? Nee, want ik had nog steeds olympisch kampioen moeten worden."

In 2010 kwam het echte breekpunt. Nota bene op het feestje voor haar dertigste verjaardag was ze als enige diep ongelukkig.

"Ik had gelukkig moeten zijn, maar ik voelde niks meer. Ik dacht altijd dat ik perfect was, maar ik kwam erachter dat ik dat niet was. Ik wilde voldoen aan mijn eigen beeld van perfectie. En dat lukte niet. Dat was een harde klap. Die kwam wel even binnen."

Proces van verandering

Bosch belandde in een crisis en kwam via haar moeder in contact met een life coach, waar volgens haar het grote proces van verandering in gang is gezet.

"Je loopt tegen iets aan. Dat is de reden dat je aan jezelf gaat werken. Maar in analyses ga je naar je jeugd. Alles wat je doet heb je ontwikkeld toen je heel erg jong was. Dat heb ik ook gedaan."

"Ik was op school een vechtersbaas. Ik had een grote mond en sloeg kindertjes in elkaar. Ik denk dat ik toen al niet wist hoe ik mijn emoties moest uiten. Een soort onmacht. Als je zo jong bent, denk je niet: ik ga praten. Ik wilde toen gewoon dat iedereen naar me luisterde."

Vlak voor de Spelen in Londen van 2012 viel alles voor Bosch op z'n plek. Ze kreeg van iedereen die belangrijk voor haar was beschreven kaartjes mee naar Londen.

"In Londen heb ik die briefjes gelezen, vier dagen voor de wedstrijd. En toen heb ik onafgebroken gehuild. Van geluk. Dat was zo'n boost. Deze mensen hebben mijn proces allemaal van dichtbij meegemaakt. Ze waren allemaal op dat feestje geweest."

"Edith is Edith"

Uiteindelijk won ze brons in Londen en kon ze daar vrede mee hebben. Dat was de winst. Inmiddels werkt Bosch serieus aan een carrière als life-coach.

"Ik weet inmiddels dat ik een inspiratie kan zijn voor mensen. Ik ben ik. Edith is Edith. Dat was vijf jaar geleden wel anders. Ik heb een hele verandering ondergaan. Ik ben ook echt open. Er is altijd een reden dat mensen niet open zijn. Ze zijn ergens bang voor, voor het oordeel van anderen bijvoorbeeld. Dit klinkt misschien als de life-coach Edith, maar het is ook de mens Edith. Dit is wie ik ben. En daar ben ik trots op."

Sport Wintergasten

De serie Sport Wintergasten bestaat uit openhartige interviews van een uur aan de hand van zelfgekozen fragmenten. Niet alleen over sport, maar over het leven, inspiratie en moeilijke momenten. Op 1 januari was Charles van Commenée de eerste wintergast. Vandaag worden de interviews met Dorian van Rijsselberghe (19.00) en Edith Bosch (20.00) uitgezonden, Joop Alberda en Epke Zonderland volgen op 11 januari.

Eerder waren Rafael van der Vaart, Maurits Hendriks en Jacco Verhaeren al eens een uur te gast bij Langs de Lijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl