NOS NieuwsAangepast

Protesten toch toegestaan in Sotsji

Protesteren tijdens de Winterspelen in Sotsji mag toch. De Russische president Poetin heeft een verbod geschrapt.

Het verbod werd in augustus ingesteld en ging over demonstraties die niets te maken hebben met de Spelen. Actiegroepen die wilden protesteren over zaken variërend van homorechten, milieu en politieke hervormingen hadden zich erover beklaagd.

Goedkeuring

Organisaties die een demonstratie willen houden, moeten van het Kremlin nog wel goedkeuring krijgen van de lokale veiligheidsdiensten. Ook mogen betogingen alleen worden gehouden in speciaal daarvoor aangewezen gebieden.

De demonstraties mogen niet in strijd zijn met de wet, zegt correspondent David Jan Godfroid. "En dus zullen gezien de anti-homopropagandawet dergelijke demonstraties waarschijnlijk niet toegestaan worden."

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is blij met de beslissing. "Het ligt in lijn met wat Poetin ons vorig jaar zei, dat vrijheid van meningsuiting mogelijk zal zijn tijdens de Spelen."

Oppoetsen

Poetin is zich ervan bewust dat hij voor een deel herinnerd zal worden als de president die de Spelen naar Rusland haalde. Hij is daarom nauw betrokken bij het project en bracht gisteren een verrassingsbezoek aan de sportlocaties.

Godfroid denkt dat Poetin met deze stap probeert zijn blazoen weer wat op te poetsen. "Hij heeft veel kritiek gehad op zijn mensenrechtenbeleid de afgelopen maanden. Het zou zelfs kunnen dat hij hoopt dat de regeringsleiders die hebben gezegd bij de de openingsceremonie weg te blijven, toch komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl