NOS SportAangepast

Sjoerd Huisman herdacht in Hoorn

Op ijsbaan De Westfries in Hoorn is vrijdag de maandag overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman herdacht.

Duizenden mensen waren aanwezig. Vrienden, familie en collega's uit de schaatswereld namen het woord. Onder wie zus Mariska en NOS-verslaggever Herbert Dijkstra, maar ook Arie Koops, directeur sport van de KNSB.

"Er was niemand die topsport zo kon verbinden met sportparticipatie als Sjoerd. Hij was een zeer gewaardeerde en populaire sportman. Kinderen liepen weg met hem. Hij was hun held, maar toch voor iedereen aanraakbaar. Een groot kampioen, maar voelde zich voor niemand te groot", vertelde Koops.

Op een groot scherm werden foto's en video's getoond uit zijn carrière onder begeleiding van muziek. Oud-ploeggenoot Erik Hulzebosch zong een lied en later op de avond werd er een ereronde voor Huisman gelopen op het ijs.

Hartstilstand

Huisman overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Het nieuws werd maandag in Thialf kort na afloop van het olympisch kwalificatietoernooi bekendgemaakt.

De familie van Huisman had de uitdrukkelijke wens om de herdenking op de ijsbaan in Hoorn plaats te laten vinden, omdat de band met de De Westfries hecht is. Huisman werkte tussen de trainingen door twee middagen in de schaatswinkel.

Hoogtepunt in de carrière van Huisman was de zege bij het NK marathon op natuurijs in 2009. Hij was ook een topper bij het inline-skaten. In 2010 werd hij Nederlands kampioen op het onderdeel marathon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl