NOS NieuwsAangepast

Waardoor ging Aldel failliet?

Aluminiumsmelter Aldel is failliet gegaan door de lage aluminiumprijzen en de hoge stroomkosten. In de huidige omstandigheden staat de fabriek op de verkeerde plek, concludeerde de curator. In Duitsland zijn de energiekosten stukken lager.

Waarom is Duitse elektriciteit zo goedkoop?

Jaarlijks geeft Duitsland meer dan 20 miljard euro aan subsidie van groene energie. Het opwekken van duurzame elektriciteit is daardoor erg lucratief. Zó lucratief dat er soms meer elektriciteit wordt opgewekt dan er wordt gebruikt. Elektriciteit opslaan is erg duur. Het overschot aan opgewekte elektriciteit wordt daarom voor een dumpprijs op de Europese markt gebracht.

Kan Aldel die goedkope Duitse elektriciteit afnemen?

Nederland neemt goedkope Duitse stroom af. Maar het kost geld om de stroom hier te krijgen. De Duitse industrie hoeft geen transportkosten te betalen; de Nederlandse industrie moet dat wel. En dus is goedkope Duitse stroom hier duurder dan in Duitsland.

Aldel wilde het probleem oplossen met een directe stroomkabel tussen de aluminiumsmelter en de goedkope Duitse markt. Als het al mogelijk was om die verbinding aan te leggen, dan zou die niet voor 2016 klaar kunnen zijn.

Kan Nederland zelf goedkope energie opwekken?

Nederland heeft genoeg centrales om te voorzien in het eigen stroomverbruik. Alleen al in Eemshaven, vlak bij Aldel in Delfzijl, staan genoeg centrales om zo'n 7 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Maar het is veel goedkoper om (veel) elektriciteit te importeren uit Duitsland. Volgens de meest recente cijfers van netbeheerder TenneT importeert Nederland drie keer zoveel elektriciteit als het exporteert. Het is niet lucratief om alle elektriciteit in Nederland zelf op te wekken.

Voor een kaart van TenneT met de import en export van elektriciteit van het laatste uur, klik hier.

Dus als de elektriciteit niet zo duur zo zijn, dan zou Aldel niet failliet zijn?

Dat is te simpel gesteld. Aldel had het ook moeilijk door de lage aluminiumprijzen. Bovendien kun je je afvragen welke elektriciteitsprijs de meest reële prijs is. De Nederlandse elektriciteitsprijs is hoger dan de Duitse. Maar die lage Duitse prijs is het gevolg van de forse subsidies. De vraag is dus of de Nederlandse industrie te veel voor elektriciteit betaalt of de Duitse industrie te weinig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl