NOS NieuwsAangepast

"Heilige voor slachtoffers misbruik"

Bisschop Frans Wiertz van Roermond wil dat slachtoffers van seksueel misbruik een eigen beschermheilige krijgen. Hij wil dat de in 1937 in China vermoorde Limburgse bisschop Frans Schraven die rol krijgt.

Schraven weigerde een paar honderd Chinese vrouwen als prostituee uit te leveren aan de Japanse bezettingsmacht. Hij werd daarom samen met acht andere katholieken vermoord.

Zaligverklaring

Om Schraven beschermheilige te maken is een zaligverklaring nodig. Vandaag werd in Panningen met dat doel een door Wiertz samengesteld dossier voltooid over Schraven. Het pakket is verzegeld en wordt dit weekeinde naar Rome gebracht, waar over de zaligverklaring wordt beslist.

Als de paus bekrachtigt dat bisschop Schraven als martelaar is gestorven, kan hij direct zalig worden verklaard, zonder dat eerst op zijn voorspraak een wonder zou moeten gebeuren.

Seksueel misbruik

In een preek in Panningen refereerde bisschop Wiertz aan de vele gevallen van seksueel misbruik door mensen van de kerk die de afgelopen jaren boven water kwamen. "Bisschop Schraven laat ons zien dat er in de Kerk gelukkig ook altijd mensen geweest zijn die de goede kant kozen, die misbruik veroordeelden en daar zelfs hun eigen leven voor gaven als het moest."

De Japanse bisschoppenconferentie heeft onlangs zijn excuses aangeboden voor de moord op Schraven en zijn metgezellen. Bisschop Wiertz noemde dat "een moedige stap".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl