NOS NieuwsAangepast

Hoge straffen Oud en Nieuw-geweld

Bij de eerste rechtszaken voor ongeregeldheden rond de jaarwisseling zijn forse straffen opgelegd. Kort voor de jaarwisseling was er kritiek vanuit de politie dat de rechters te mild zouden straffen. Daar lijkt ditmaal geen sprake van te zijn.

De rechtbanken in Rotterdam en Den Haag volgden nagenoeg de eisen van het OM. De rechter in Utrecht week ervan af, maar hield wel rekening met het feit dat de misdrijven met Oud en Nieuw waren begaan en tegen hulpverleners waren gericht.

Rotterdam

In Rotterdam werd een 41-jarige inwoner van die stad veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Hij had tijdens Oud en Nieuw een bierflesje naar twee agentes gegooid.

Een stadgenoot, ook 41, kreeg zes maanden waarvan een voorwaardelijk, voor het beledigen van een agent en het met dood bedreigen van twee mannen. De man had al een strafblad wegens bedreiging.

Een 19-jarige matroos uit Dordrecht kreeg een werkstraf van 180 uur en een gevangenisstraf van drie dagen omdat hij zich tegen zijn arrestatie had verzet. Hij schopte daarbij een agente in het gezicht.

Een man van 20 werd veroordeeld tot vier weken gevangenisstraf. Hij mishandelde op nieuwjaarsdag in Dordrecht een vrouw. Hij kreeg ook huisarrest opgelegd voor de volgende Oud en Nieuw.

Den Haag

Bij de supersnelrechtzaken in Den Haag was de hoogste straf zes maanden cel, waarvan een voorwaardelijk voor het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie. Dit was ook wat het OM had geëist.

Een man die bij zijn aanhouding een agent had getrapt, kreeg een celstraf van vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk, en een straatverbod voor de volgende Oud en Nieuw. Ook moet hij de agent een schadevergoeding van 250 euro betalen

Het OM had vier maanden cel en een maand voorwaardelijk geëist.

Een man die vuurwerk gooide naar de politie moet een maand de cel in; een maand minder dan geëist.

Utrecht

De rechter in Utrecht benadrukte dat hij een eigen onafhankelijke rol in de strafrechtketen heeft. "Ik bepaal welke straf wordt opgelegd", zei hij. De straffen die hij uitsprak, waren lager dan het OM had geëist.

Een 19-jarige man gooide in de wijk Zuilen met vuurwerk naar agenten die de brandweer probeerden te ontzetten. Toen de man werd opgepakt, sloeg een 29-jarige man een agent op zijn kaak en een 20-jarige man greep een agent bij zijn keel.

De rechtbank veroordeelde de vuurwerkgooier tot een celstraf van vier weken waarvan twee voorwaardelijk. De man die de kaakslag uitdeelde kreeg drie maanden, waarvan een voorwaardelijk. De 20-jarige die een agent bij de keel greep kreeg een werkstraf 60 uur waarvan 20 voorwaardelijk. Alle drie kregen een straatverbod voor de volgende Oud en Nieuw.

Amsterdam

In Amsterdam bleef er van de drie op de rol staande supersnelrechtszaken, maar een over: die van een 27-jarige man die twee agenten van de spoorwegpolitie had bespuugd, beledigd en geslagen.

De man moet drie dagen de cel in. Ook moet hij 150 euro schadevergoeding betalen aan de agent die hij heeft geslagen.

De twee andere zaken die vandaag zouden worden behandeld, bleken te ingewikkeld te zijn om vandaag al af te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl