NOS NieuwsAangepast

'Cultuurkaalslag' lijkt vermeden

Het beëindigen van subsidies heeft tientallen culturele instellingen de kop gekost. De meeste instelllingen zijn er echter in geslaagd te overleven. Zij kunnen actief blijven zonder steun van de overheid.

41 culturele instellingen hebben hun activiteiten definitief beëindigd, schrijft minister Bussemaker van Cultuur aan de Eerste Kamer. Dat is een kwart van de 173 organisaties die het afgelopen jaar geen bijdrage meer ontvingen.

Nieuw evenwicht

Bussemaker schrijft: "Uit de cijfers blijkt nu dat veel instellingen die geen structurele subsidie meer ontvangen hun activiteiten vooralsnog weten te continueren. Mogelijk zal zich een nieuw evenwicht aftekenen in het culturele aanbod waarbij het gesubsidieerde aandeel vermindert."

Onder de 41 gestopte instellingen zijn het Onafhankelijk Toneel, het Geldmuseum, Dansgroep Amsterdam, Productiehuis Brabant, het Theater Instituut Nederland en Erfgoed Nederland.

Kaalslag

Twee jaar geleden werd besloten vanaf 2013 200 miljoen te bezuinigen, een korting van 20 procent op het cultuurbudget. Daar zijn nog 125 miljoen aan bezuinigingen van gemeenten en provincies bij gekomen. Bij de aankondiging van de cultuurbezuinigingen werd onder andere in de Tweede Kamer gewaarschuwd voor een kaalslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl