NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast verwacht in GB

Groot-Brittannië maakt zich op voor een weekend met extreem weer en overstromingen. De hele westkust, van het zuiden van Engeland tot aan Schotland, wordt bedreigd door hoogwater.

Aan de kust van de regio's Cornwall en Devon worden golven tot tien meter verwacht. De Kustwacht raadt mensen af om op stranden te komen, omdat ze de zee in gesleurd kunnen worden.

Ook wordt op veel plaatsen gewaarschuwd voor windstoten. De wind kan snelheden tot 130 kilometer per uur bereiken.

Waarschuwingen

De stadjes Bude en Looe in Cornwall, die aan de mondingen van rivieren liggen, zijn al deels onder water gelopen. Ook enkele doorgaande wegen in het zuidwesten van Engeland staan blank.

De Britse meteorologische dienst heeft honderden waarschuwingen voor hoogwater uitgegeven. Op 21 plaatsen, verspreid over het land, wordt gewaarschuwd voor ernstige overstromingen.

Westenwind

Het hoogwater wordt verergerd door de harde westenwind. Die stuwt het water uit de Atlantische Oceaan op richting de Britse kust, zegt NOS-correspondent Anne Saenen.

Omdat het veel heeft geregend en het peil in de meeste rivieren al hoog is, leidt het extra water tot overstromingen. "Het is niet het weer, maar vooral het water dat voor problemen zorgt", aldus Saenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl