NOS NieuwsAangepast

Gorbatsjov wilde Thatcher zien

Het bezoek dat Michail Gorbatsjov in 1984 aan premier Thatcher in Londen bracht, was niet voorbereid maar volkomen spontaan. Dat valt op te maken uit een Brits regeringstelegram over het bezoek van de man die kort daarna de leider van de Sovjet-Unie zou worden. Het stuk is op grond van de dertigjarenregel openbaar gemaakt.

Gorbatsjov maakte zo veel indruk op Thatcher dat ze aan president Reagan liet weten dat Gorbatsjov de man was met wie het Westen zaken kon doen. Een paar maanden later stond Gorbatsjov aan het hoofd van de communistische partij in de Sovjet-Unie. Hij begon een beleid van openheid en hervormingen.

Downingstreet

Het bezoek aan 10 Downingstreet was op 16 december 1984. Gorbatsjov was in Londen onderweg van de Houses of Parliament naar de ambassade van de Sovjet-Unie. Hij werd begeleid door Sovjet-functionarissen en een Britse veiligheidsagent.

Het verhaal wil dat Gorbatsjov, toen hij de ambtswoning van de Britse premier passeerde, vroeg of hij 10 Downingstreet van binnen mocht zien. De Britse agent stemde toe, en de politieman voor de deur liet de Russische gast binnen.

Vriendelijk en intelligent

Tot de documenten die openbaar zijn gemaakt, behoren ook aantekeningen van Thatcher over een urenlang gesprek met Gorbatsjov op haar landgoed Chequers. "Hij heeft een open manier van doen en is intelligent. Ook is hij vriendelijk en hij heeft charme en humor. Hij praat vrijuit en houdt zich niet aan voorbereide verklaringen...ik mocht hem wel", schreef Thatcher.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl