NOS NieuwsAangepast

Jumbo groeit minder dan de markt

De supermarkten van Jumbo en C1000 hebben het afgelopen jaar de omzet met 2 procent zien stijgen tot 7,1 miljard euro. Daarmee presteerde de Brabantse Jumbo Groep minder goed dan alle supermarkten samen. Volgens marktonderzoeker GfK boekten alle supers vorig jaar namelijk een omzetgroei van 2,3 procent.

De Jumbo Groep is bezig met ombouwen van C1000-filialen tot Jumbo-supermarkten. De 95 winkels die tot nu toe zijn omgebouwd, voldoen ruimschoots aan de verwachtingen, meldt het bedrijf uit Veghel. "Ze behalen over het geheel genomen meer omzet dan voorheen."

Albert Heijn

Dit jaar verwacht de Jumbo Groep een honderdtal C1000's om te bouwen. "We hebben het afgelopen jaar veel geleerd van de ombouw en dat werpt nu zijn vruchten af'', aldus de topman van Jumbo, Frits van Eerd.

Eind 2013 telde het supermarktconcern 391 Jumbo's en 267 C1000's. Het gezamenlijke marktaandeel is nu ruim 20 procent. Daarmee is Jumbo Groep op marktleider Albert Heijn na (met een marktaandeel van ongeveer 33 procent) de grootste van Nederland.

Verdere groei

Zonder concrete winstcijfers te vermelden, stelt Jumbo dat de financiële resultaten over 2013 ruimschoots aan de verwachtingen voldoen en een "sterke basis" vormen voor verdere groei.

De Veghelse onderneming is tevreden over de Jumbo Foodmarkt die eind maart werd geopend in Breda. Wekelijks krijgt de megasupermarkt naast het NAC-stadion gemiddeld 35.000 klanten over de vloer. De omzetten zijn hoger dan verwacht. Medio dit jaar opent Jumbo zijn tweede Foodmarkt in Amsterdam.

Verkoop

Overigens zijn er marktanalisten die verwachten dat de Jumbo Groep de komende jaren nog wel tientallen winkels gaat verkopen. Doordat het aantal Jumbo-filialen zo hard groeit, komen sommige omgebouwde C1000-winkels in het vaarwater van al gevestigde Jumbo-zaken. De ene winkel pakt dan omzet af van de ander.

De voorkeur gaat dan uit naar verkoop aan bijvoorbeeld Sligro (Em-Té) of Plus, in plaats van aan de grote concurrenten, AH en Lidl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl