NOS NieuwsAangepast

Fors meer gas uit bodem gehaald

Het afgelopen jaar is opnieuw meer gas uit de Groningse bodem gehaald. Volgens de laatste prognoses van de Nederlandse Aardolie Maatschappij is er tussen de 54 en 55 miljard kuub gas gewonnen. Dat is meer dan de rijksinspectiedienst Staatstoezicht op de Mijnen heeft geadviseerd.

Begin 2013 adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen de productie van gas zo snel mogelijk te verminderen vanwege het toenemende aantal stevige aardbevingen in Groningen. Een productievermindering van bijvoorbeeld 30 procent zou al leiden tot 30 procent minder bevingen.

Minister Kamp maakt naar verwachting halverwege deze maand bekend of de productie beperkt wordt.

Koud voorjaar

De Nederlandse Aardolie Maatschappij schrijft de stijging eid gas vooral toe aan het koude voorjaar. Uit cijfers van de energiebedrijven EON en Essent blijkt dat hun klanten 10 tot 25 procent meer gas hebben verbruikt.

"In de periode van januari tot september 2013 was het verbruik zo'n 20 procent hoger dan normaal vanwege het koude weer, maar met de uitzonderlijk zachte maand oktober en zeer warme maand december komen we uit op gemiddeld circa 10 procent", aldus een woordvoerder van Essent.

Productieplafond

In januari 2011 stelde minister Verhagen van Economische Zaken voor het Groningenveld een productieplafond vast van 425 miljard m³ voor de periode 2011 tot en met 2020. Dat komt neer op een jaarlijks gemiddelde van 42,5 miljard kuub.

De NAM, een joint venture van Shell en Exxon zat daar ook de twee voorgaande jaren al flink boven. In 2012 werd er 47,7 miljard kuub gas gewonnen en in 2011 46,7. Iedere 5 jaar worden de productie-afspraken geëvalueerd om te voorkomen dat het Groningenveld te snel wordt leeggehaald.

Uniek

Het gas uit het Groningenveld is uniek in Nederland vanwege de samenstelling. Het zogenoemde laagcalorische gas is alleen in de Groningse bodem te vinden. Het wordt gebruikt door Nederlandse huishoudens, maar wordt ook geëxporteerd naar onder meer België, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Hoeveel er naar deze landen wordt geëxporteerd is onbekend, omdat die informatie door de NAM, Gasterra en de Staat geheim wordt gehouden. Het gaat dan specifiek om gas uit het Groningenveld. Gasterra verhandelt het Groningengas.

Maximum

Bedrijven die een contract met Gasterra hebben afgesloten mogen gedurende hun contractperiode een maximum hoeveelheid gas afnemen, maar dat kan het ene jaar meer en het andere jaar minder zijn.

Verwachten afnemers een koude periode dan mogen ze om meer gas vragen, zolang zij niet aan hun maximum zitten.

Transportrecord

Vorige maand werd al bekend dat er niet eerder zoveel aardgas door Nederlandse leidingen stroomde als het afgelopen jaar. De Gasunie zei dat er 113 miljard kubieke meter gas was verwerkt.

Meer dan 60 procent van het gas werd aan landen om ons heen geleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl