NOS SportAangepast

Vooruitblik 2014: Kim Polling

NOS Sport kijkt met vijf sporters vooruit naar 2014. In de serie 'Terugblik 2013-2014 vooruitblik' vandaag: judoka Kim Polling.

Parijs, zondag 10 februari 2013. De kwartfinale in de klasse tot 70 kilo bij het prestigieuze Grand Slam-toernooi is drie minuten oud als Kim Polling haar tegenstandster van de grond tilt. Met links houdt ze de onklopbare Lucie Décosse vast bij de boord van het witte judopak en tilt haar over haar rechterschouder. Wanhopig spartelt de publiekslieveling met haar benen, op zoek naar houvast. Het rumoer in de zaal zwelt aan. Een moment later is het muisstil. Het fanatieke Franse judopubliek heeft dit nog nooit gezien.

Natuurtalent

Kim Polling (22) is pas dertien jaar als ze haar vader tegen de schommel gooit. Het gebeurt in de voortuin van de Pollings in het Groningse dorp Zevenhuizen. Pa Polling weegt zeker honderd kilo, maar is kansloos. "Toen we uit het zicht van de buren waren, zakte pa opeens in elkaar," weet Polling nog, "bleek zijn meniscus kapot."

Negen jaar later gooit Polling olympisch en wereldkampioene Lucie Décosse op haar rug. Parijs-Bercy valt stil, zoals Anton Geesink in 1964 Tokio het zwijgen oplegde. De Française was jarenlang dé plaaggeest van Edith Bosch, de enige tegenstander die Bosch nooit wist te kloppen. En toen was daar opeens Kim Polling. Onbevangen, spontaan, beresterk.

Nieuwe inspiratie

Eind 2012 twijfelde Polling nog aan haar judoloopbaan. Haar seizoen was uitgelopen op een deceptie. Ze kampte met blessures, voelde zich niet helemaal senang in de dojo van Kenamju in Haarlem en de aanwezigheid van Edith Bosch verhinderde dat Polling aan grote toernooien mee mocht doen. Sterker, achter Bosch en Linda Bolder was de Groningse slechts nummer drie van Nederland.

Een paar maanden later ziet de wereld er heel anders uit. Polling verhuist naar Rotterdam en sluit zich aan bij de trainingsgroep van bondscoach Marjolein van Unen. Edith Bosch is na het WK gestopt. En Polling heeft de strijd met concurrente Bolder al bijna gewonnen. In het allereerste toernooi van 2013 verslaat ze Bolder in de halve finale. Bij het EK in Boedapest wint ze opnieuw in de finale van haar Nederlandse concurrente.

Bovendien laat Polling een tatoeage zetten op haar linkerpols. Een plaatje uit de film The Lion King met daaronder de datum waarop haar broertje overleed. "Kevin was helemaal gek van Simba", vertelt Polling. "Ik was vijf toen hij op het erf van onze houtzagerij onder een heftruck kwam. Soms is het fijn om even aan hem te denken. Sinds ik die tattoo heb, heb ik nauwelijks verloren."

Tegenslag

Begin juli, zeven weken voor het WK in Rio de Janeiro, zit Polling op een roze wolk van succes en zelfvertrouwen. Waar Polling komt, wint ze. Maar dan raakt ze geblesseerd.

"Het ging heel stom eigenlijk. Ik was op trainingsstage in Spanje. Mijn tegenstandster stond zo mooi voor een worp over links, dat ik dacht, ik doe het gewoon." Dat enthousiasme is misschien wel tekenend voor Polling, die ooit begon met judo als uitlaatklep voor haar ADHD. De worp over haar zwakke linkerkant werd haar nu fataal. "En toen krak, krak, krak. De knie zwieberde ook een beetje."

Polling scheurt de binnenband van haar knie. Op haar vingers telt ze de weken waarin ze buitenspel staat en concludeert: "dat WK ga ik wel halen." De buitenwereld is daar minder van overtuigd. Maar als Kim het zegt, dan zal het wel zo zijn.

Dolblij met brons

Niet veel mensen weten dat het amper twee weken voor het WK weer mis gaat. Opnieuw scheurt ze haar knieband in. Polling praat er niet over en stapt op 30 augustus gewoon op de tatami om te doen waar ze goed in is. Gooien.

Uiteindelijk verliest Polling in de kwartfinale van de Zuid-Koreaanse Kim Seong-yeon, haar eerste nederlaag in 2013. Via de herkansing is brons het hoogst haalbare, maar voor Polling voelt het als goud. Ze valt haar coach Marjolein van Unen in de armen en dan gaan de sluizen open. "Ik was zó blij, niet normaal", zegt Polling nu. "Volgens mij heb ik wel twee uur gejankt. Ik heb de hele zomer gerevalideerd, geen trainingspotje kunnen judoën. Meer dan brons zat er echt niet in."

Blik op de toekomst

Voordeel is dat de onbedreigde nummer één van de wereld in 2014 nog iets te winnen heeft. Eind januari begint Polling in gezelschap van Henk Grol en Dex Elmont in Rusland met een prestigieuze ontmoeting tussen de beste judoka's van Europa en Azië. Daarna volgt al snel de Grand Slam in Parijs en het EK in Montpellier. Tussendoor hoopt Polling ook nog af te studeren aan de Pabo. Maar het hoofddoel is goud op het WK in het Russische Tsjeljabinsk eind augustus.

En natuurlijk heeft ze al een schuin oog gericht op de Olympische Spelen in 2016. Het wordt voor Polling een terugkeer naar de arena waar ze brons met een gouden randje won. In 2016 wil ze alleen goud, iets wat Edith Bosch in vier deelnames nooit lukte. Bosch schreef dit jaar wel een andere spraakmakende titel op haar naam. "Of Expeditie Robinson iets voor mij zou zijn? Nou nee", zegt Polling resoluut, "ik houd nogal van eten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl