NOS SportAangepast

Van Gerwen wereldkampioen darts

Darter Michael Van Gerwen heeft voor het eerst in zijn carrière de PDC-wereldtitel veroverd. De 24-jarige Brabander, vorig jaar nog verliezend finalist tegen Phil Taylor, rekende in Londen met 7-4 af met Peter Wright en gaat met 250.000 pond naar huis.

De Schot opende de wedstrijd en Van Gerwen maakte 'against the darts' heel snel duidelijk wie er de baas was in Alexandra Palace. Hij stoomde in duizelingwekkende vaart door naar 4-0. 'Snakebite' beet daarna veel feller van zich af en 'Mighty Mike' was zijn dodelijke precisie kwijt.

Wright leek het gat in de zevende set zelfs bijna helemaal te gaan dichten, maar Van Gerwen slaagde er in die cruciale fase met de hakken over de sloot in door te drukken naar 5-2.

Doordat Van Gerwen voor zijn doen veel finishes bleef missen, hield Wright zicht op een ontsnappingsroute. De taaie en stoïcijns ogende Schot won de negende set en, against the darts, ook nog de tiende. Daarna maakte Van Gerwen het met een finish van 72 af.

Toch wat nerveus

"Ik kwam heel snel met 4-0 voor, maar daarna werd ik toch wat nerveus", zei de uitzinnige Van Gerwen na afloop. "Peter speelde ook goed. Hij hield me constant onder druk. Het belangrijkste is dat ik het heb gered. Het is altijd mijn droom geweest om hier, op deze plaats, te winnen."

Van Gerwen is na Raymond van Barneveld de tweede Nederlander die wereldkampioen darts (PDC) is geworden. Van Barneveld heeft nog vier wereldtitels achter zijn naam staan, maar die behaalde hij bij een andere bond (BDO). De Nederlanders Christian Kist en Jelle Klaasen wonnen beiden één keer het wereldkampioenschap van de BDO.

Van Gerwen lost Taylor af als nummer één

Recordhouder bij de PDC is nog altijd Taylor. De dartlegende heeft al zestien wereldtitels achter zijn naam staan, maar werd dit toernooi al vroeg uitgeschakeld. Van Gerwen is door zijn overwinning Taylor wel voorbij op de wereldranglijst en staat nu eerste. De wereldranglijst is gebaseerd op het gewonnen prijzengeld.

Met een geldprijs van 250.000 pond (zo'n 300.000 euro), het hoogste bedrag dat ooit is uitgereikt bij een dartstoernooi, kwam hij uit op een totaal 775.650 pond over de afgelopen twee jaar. Hij loste daarmee Taylor af, die op 748.350 pond bleef staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl