Spanje weer op eigen benen

Spanje stopt met het steunprogramma voor Spaanse banken. De miljardensteun is niet langer nodig omdat de banken weer op eigen benen kunnen staan. Dat heeft het Europese noodfonds ESM laten weten.

Eind vorig jaar vroeg en kreeg Spanje voor in totaal 41,4 miljard euro aan noodkredieten uit het noodfonds om de noodlijdende banken te steunen. Door de economische crisis en met name de vastgoedcrisis leden de Spaanse banken grote verliezen.

Volgens ESM-directeur Klaus Regling is het een "indrukwekkend succesverhaal" dat het land en de banken binnen een jaar weer gezond zijn. De steun van het noodfonds kwam in ruil voor een stevig hervormingsprogramma. "Het Spaanse succes toont aan dat onze strategie om tijdelijke leningen tegen strenge voorwaarden te verstrekken werkt", zegt Regling.

Ierland

Het ESM voorziet in een financieel vangnet voor eurolanden en banken die door problemen niet op eigen kracht geld kunnen ophalen of door een hoge rente veel te duur uit zijn. In de pot van het noodfonds zit 700 miljard euro.

Onlangs liet ook Ierland weten op eigen kracht verder te kunnen. Ierland leende 67,5 miljard euro bij een steunprogramma van het IMF, de ECB en de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl