NOS NieuwsAangepast

Eigen Veer Terschelling mag niet

De Eigen Veer Terschelling (EVT) moet per 1 februari 2014 zijn veerdienst van en naar het eiland stopzetten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat het bedrijf had aangespannen tegen de Staat.

Staatssecretaris Wilma Mansveld besloot in oktober dat veerdienstbedrijf TSM als enige naar het eiland mag varen. EVT stapte naar de rechter om ook toestemming af te dwingen.

Te groot

Rederij TSM heeft een contract met de overheid. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het vervoer tussen het vasteland en de eilanden.

EVT voer sinds enkele jaren ook op de route, maar het bedrijf werd te groot, redeneerde Mansveld. Daardoor draaide de TSM verlies, wat die veerdienst in gevaar bracht.

De rechter geeft Mansveld gelijk. "Sinds EVT in 2012 met een groter schip is gaan varen dat ook auto's kan vervoeren, is de marktaandeel aanzienlijk vergroot en is TSM verlies gaan lijden", zegt de rechtbank.

Volgens de rechtbank mocht de Staat ingrijpen, omdat een goede bereikbaarheid van de eilanden Vlieland en Terschelling van zwaarwegend maatschappelijk belang is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl