Australië viert jaarwisseling
Het nieuwe jaar is al begonnen in Australië en Nieuw-Zeeland. In de haven van Sydney gingen om 14.00 uur Nederlandse tijd duizenden vuurpijlen de lucht in.
De naar schatting 1,6 miljoen toeschouwers bij de Harbour Bridge telden gezamenlijk af naar het jaar 2014. Eerder op de avond was boven Sydney ook al vuurwerk te zien; dat werd speciaal afgestoken voor gezinnen met kleine kinderen, die niet wilden wachten tot middernacht.
Twee uur eerder werd de jaarwisseling al gevierd in Nieuw-Zeeland. In Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, keken tienduizenden mensen naar een vuurwerkshow.
Datumgrens
De eilandstaatjes Kiribati en Samoa waren de eerste landen waar 2014 aanbrak. Dat gebeurde om 11.00 uur Nederlandse tijd.
Kiribati en Samoa liggen pal naast de internationale datumgrens. Hawaï, dat ook in de Stille Oceaan ligt, viert pas morgen om 11.00 uur oud en nieuw.
Samoa is nog niet lang koploper als het om oud en nieuw gaat. Tot 2011 lag het land aan de andere kant van de datumgrens en was het juist een van de laatste landen waar de jaarwisseling werd gevierd.
Twee jaar geleden besloot Samoa om 30 december over te slaan en zo de datumgrens te verleggen. Op die manier kreeg het land een betere aansluiting met handelspartner Australië.
Ruimtestation
De zes bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS passeren de datumgrens vandaag vijftien keer tijdens hun rondjes rond de aarde. Toch vieren ze 'slechts' drie keer Nieuwjaar: in de tijdzones van de vluchtleidingscentra in Moskou en Houston, en om middernacht van de Greenwich Mean Time, waar de nulmeridiaan loopt.
Champagne zal daarbij overigens niet vloeien: in de ruimte mag geen alcohol worden gedronken. Aan boord van het ISS zijn momenteel drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner.