NOS NieuwsAangepast

"Herziening 200 jaar oude executie"

Moordverdachte Gerrit Jan Pieperiet, die in 1818 ter dood werd veroordeeld, had nooit geëxecuteerd mogen worden. Het vonnis moet door de Hoge Raad worden herzien, zegt de Haagse advocaat Robert Kiek in de Volkskrant.

Kiek denkt dat de man uit de Twentse plaats Delden onschuldig was. Hij heeft daarom een herzieningsverzoek ingediend bij de procureur-generaal bij de Hoge Raad.

Deldenaar Gerrit Jan Pieperiet werd op 3 maart 1818 op de Koornmarkt in Almelo geëxecuteerd voor de moord op notaris Jan Dikkers. Maar volgens Kiek is een vriend van Pieperiet mogelijk de moordenaar.

Familie-uitje

De veroordeling van Pieperiet is gebaseerd op een verklaring van de vriend. Beide mannen zeiden eerst dat ze niets van de moord op de notaris wisten. Pas toen Pieperiet al ter dood veroordeeld was, zei hij dat zijn vriend de notaris had vermoord. Pieperiet deed een gratieverzoek, maar dat is nooit bij koning Willem I aangekomen.

Een paar maanden geleden werd het proces-Pieperiet op de markt in Almelo nagespeeld, met echte rechters. Advocaat Kiek was daar als toeschouwer bij. Hij zegt in de Volkskrant dat het hem tegen de borst stuitte dat het een soort vrolijk familie-uitje was, terwijl er mogelijk wel een onschuldige 32-jarige vader is opgehangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl