NOS NieuwsAangepast

Honderd jaar oude foto's uit ijs

Op het bevroren landschap van Antarctica zijn 22 foto-negatieven gevonden van bijna honderd jaar oud. Onderzoekers vonden het materiaal in een blok ijs in een hut die was gebouwd tijdens de expeditie van de gedoemde poolreiziger Robert Falcon Scott.

De onbewerkte negatieven zijn afkomstig een team van de ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton. Het team raakte afgesneden van de expeditie toen hun schip bij het opzetten van een bevoorradingspost in 1915 naar zee werd geblazen.

Het team moest drie jaar overleven in de eerder gebouwde hut van Scott, die drie jaar eerder was omgekomen bij de race naar de Zuidpool. Drie van de tien expeditieleden overleefden de barre omstandigheden niet.

Schimmel

De vondst werd gedaan door conservators van de Nieuw-Zeelandse Heritage Trust, die daar bezig zijn om een hut van de expeditie te herstellen. De negatieven moesten eerst worden ontdaan van schimmel en worden schoongemaakt, voordat kon worden geprobeerd de foto's na 100 jaar alsnog af te drukken.

Hoewel de negatieven door de tand des tijds zijn aangetast, is het gelukt om er duidelijke beelden uit tevoorschijn te halen. Zo is op een van de foto's de leider van het team te zien aan boord van de Aurora, Shackletons schip.

Weinig beelden

Directeur Nigel Watson van de Heritage Trust is blij met de ontdekking. "Er zijn maar weinig beelden van de expeditie bewaard gebleven."

Wie de maker van de foto's is, staat niet vast, maar waarschijnlijk is het Arnold Patric Spencer-Smith, die de fotograaf van de missie was. Hij was een van de drie mannen die de reis niet overleefde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl