NOS NieuwsAangepast

VS test bredere inzet drones

De Amerikaanse Luchtvaartautoriteit FAA heeft zes staten aangewezen waar getest zal worden met drones voor commercieel gebruik. Op basis van de bevindingen worden de onbemande vliegtuigjes in de toekomst mogelijk veelvuldig gebruikt door bijvoorbeeld de politie of in de landbouw.

Er hadden zich 24 staten aangemeld om aan het testprogramma mee te doen. Uiteindelijk werd gekozen voor locaties in Alaska, Nevada, New York, North Dakota, Texas en Virginia.

In de testfase, die tot in 2015 loopt, zal vooral worden gekeken naar de veiligheidsaspecten, zegt de FAA. Tot nu toe worden drones vrijwel uitsluitend gebruikt door het leger.

Gewassen en vee

Vooral de politie en boeren hebben interesse in drones. De politie kan ze inzetten om mensenmassa's in de gaten te houden of om foto's te maken van de plek waar een misdrijf is gepleegd. De inzet van een helikopter kan per uur honderdduizenden dollars kosten; voor een drone is dat bedrag soms maar een paar tientjes.

Boeren kunnen de drones gebruiken om hun gewassen te besproeien met bestrijdingsmiddelen of om hun vee mee in de gaten te houden.

Het is nog allerminst zeker dat er uiteindelijk toestemming komt voor commercieel gebruik van drones. Burgerorganisaties wijzen erop dat de VS een politiestaat dreigt te worden, waarin elke beweging van iedereen wordt vastgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl