Vaker versneld aflossen hypotheek

Huiseigenaren hebben dit jaar fors meer afgelost op hun hypotheekschuld dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang langs de vier grootste hypotheekverstrekkers.

Bij marktleider Rabobank zijn tot eind oktober ruim 60 procent meer extra aflossingen binnengekomen. Zeer waarschijnlijk valt dat cijfer aan het eind van het jaar nog hoger uit, als ook de cijfers van november en december worden meegerekend. Dat zijn traditioneel de maanden waarin het meest extra wordt afgelost.

'Onder water'

Ook de andere banken zeggen meer extra aflossingen te krijgen dan voorheen. ING verwacht aan het einde van dit jaar uit te komen op een stijging van 34 procent. Bij ABN Amro werd in de eerste negen maanden 33 procent meer extra afgelost dan vorig jaar. SNS zit met 20 procent tot eind november lager dan de andere banken.

Voor mensen met een huis dat 'onder water' staat, is het verlagen van de hypotheekschuld de belangrijkste reden om extra betalingen te doen. Op die manier komt het hypotheekbedrag meer in verhouding tot de waarde van de woning en neemt de kans op een restschuld bij verkoop af.

Andere veelgehoorde argumenten zijn de lage rente op een spaarrekening en de onzekerheid van beleggen.

Versoepelde regels

Het is onduidelijk of de fiscale maatregelen van de overheid en de versoepeling van de regels van de banken om boetevrij versneld af te lossen, bijgedragen hebben aan de grote groei van het versneld aflossen.

Banken gaven aan het begin van de herfst gehoor aan de oproep van minister Dijsselbloem van Financiën om geen boete op te leggen aan mensen die een schenking willen gebruiken om een hypotheek versneld af te lossen. Die boete wordt normaal opgelegd, omdat banken bij versneld aflossen rente-inkomsten mislopen.

1,3 miljoen

ABN Amro zegt dat zo'n 300 mensen gebruik hebben gemaakt van de versoepelde regeling om boetevrij af te lossen tot aan de WOZ-waarde. Gemiddeld betaalden zij 62.500 euro sneller terug. De andere banken houden niet bij of willen niet zeggen hoeveel huiseigenaren van de versoepelde regels gebruik hebben gemaakt.

De Nederlandse huishoudens hebben samen een hypotheekschuld van bijna 645 miljard euro. Van zo'n 1,3 miljoen hypotheken is de openstaande schuld groter dan waarde van de woning. Die hypotheken staan 'onder water'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl