NOS NieuwsAangepast

"Zware klap voor Delfzijl"

De burgemeester van Delfzijl is verbaasd dat de aandeelhouder niet meer geld in Aldel wil stoppen. De aluminiumsmelter vroeg vanmorgen faillissement aan.

Burgemeester Emme Groot (PvdA) zegt tegen RTV Noord daar verbijsterd over te zijn, omdat het bedrijf onlangs nog een overbruggingskrediet van 8 miljoen euro kreeg van de provincie Groningen en het Rijk.

Ook de provincie is om die reden teleurgesteld. "De afgelopen dagen is er intensief overleg gevoerd. Helaas heeft dit geen enkel resultaat opgeleverd. Voornamelijk omdat er van de kant van de aandeelhouder geen enkele bereidheid is om medeverantwoordelijkheid te nemen voor een mogelijke oplossing", aldus gedeputeerde Yvonne van Mastrigt bij RTV Noord.

Voorwaarde

Een voorwaarde voor de lening was dat Aldel voor het einde van het jaar met een goed plan voor de toekomst moest komen. Minister Kamp van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de directie en aandeelhouder de afgelopen maanden aan plannen hebben gewerkt om het bedrijf te redden, maar dat die plannen onvoldoende perspectief bieden voor de toekomst.

Kamp schrijft ook dat het faillissement grote gevolgen heeft voor de regio. Veel bedrijven in de regio leveren producten en diensten aan de aluminiumsmelter.

Triest

Kamp spreekt van triest nieuws voor de werknemers van Aldel en hun gezinnen. Hij belooft zich samen met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in te zetten om de gevolgen voor het personeel zoveel mogelijk te beperken.

Ook de burgemeester van Delfzijl leeft mee met het personeel. "Als lokale overheid sta je machteloos, en rest je de zorg voor al die gezinnen die morgen om twaalf uur elkaar een goed jaar moeten wensen", aldus Groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl