NOS NieuwsAangepast

Politie China doodt 'terroristen'

De Chinese politie heeft volgens de regionale regering van Xinjiang acht "terroristen" doodgeschoten. Ze zouden explosieven naar een politiebureau hebben gegooid en politieauto's in brand hebben gestoken.

Volgens de korte verklaring van de regionale regering is één terrorist gevangen genomen. De politie zou "daadkrachtige maatregelen" hebben genomen.

Het incident gebeurde bij de stad Kashgar, een oude stad aan de zijderoute. Eerder deze maand schoot de politie bij rellen bij Kashgar veertien mensen dood. En vorige maand werden volgens de staatsmedia bij Kashgar twee politiemensen en negen burgers gedood toen mannen met messen en bijlen een politiebureau aanvielen.

Bedreigd

In Xinjiang, in het uiterste westen van China, is het al lang onrustig. De islamitische Oeigoeren, die een taal spreken die verwant is aan het Turks, vormen er vanouds de meerderheid. Ze voelen zich bedreigd door de Chinese overheid en de komst van grote aantallen Han-Chinezen.

China heeft de teugels in Xinjiang strakker aangehaald na de aanslag op het Tiananmen-plein in Peking, in oktober. Volgens de Chinese autoriteiten was die aanslag het werk van moslimterroristen die streven naar een onafhankelijke staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl