NOS NieuwsAangepast

Partijlid China mag niet meer roken

In China hebben functionarissen van de Communistische Partij te horen gekregen dat ze voortaan in openbare gelegenheden niet meer mogen roken. In 2011 werd een algeheel rookverbod voor openbare gelegenheden afgekondigd, maar dat wordt tot nu toe massaal genegeerd.

In een circulaire van de partij staat dat functionarissen niet mogen roken in scholen, ziekenhuizen, parken, het openbaar vervoer en andere plaatsen waar een rookverbod van kracht is.

De circulaire constateert dat ook partijfunctionarissen nog altijd in het openbaar roken. Volgens het schrijven is dat niet alleen schadelijk voor de omgeving en de gezondheid, maar schaadt het ook het imago van de partij en de overheid, en heeft het in het algemeen een negatieve invloed.

Grootste rokers ter wereld

De partijleden is verder te verstaan gegeven dat er in partij- en regeringskantoren geen tabaksproducten meer verkocht mogen worden en er ook niet meer voor mag worden geadverteerd. In onder meer cafetaria's, vergaderruimtes en openbare toiletten moet het rookverbod met nadrukkelijk zichtbare teksten worden ondersteund.

De Chinezen zijn de grootste producenten en consumenten van tabak ter wereld. Meer dan de helft van de Chinese mannen rookt en ook steeds meer vrouwen roken.

In 2002 beloofde China de Wereldgezondheidsorganisatie om de tabaksproductie en -consumptie te beperken, maar sindsdien is de productie van sigaretten bijna verdubbeld. In 2012 werden er 2580 miljard sigaretten geproduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl