NOS NieuwsAangepast

"Benghazi-aanval niet door al-Qaida"

De aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi van vorig jaar was niet het werk van al-Qaida. Dat stelt de New York Times op basis van een eigen onderzoek. Lokale opstandelingen zouden de aanslag hebben gepleegd.

De Amerikaanse krant deed uitgebreid onderzoek naar de aanval, waarbij vier Amerikanen werden gedood. Uit gesprekken met inwoners van de Libische stad die wisten van de aanval, kwam naar voren dat een groep lokale rebellen achter de aanslag zat.

Woede

Woede over een Amerikaans anti-islamfilmpje waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt, zou de aanleiding zijn voor de aanslag.

De aanval op het consulaat was niet zorgvuldig voorbereid, zoals door de Republikeinen altijd is beweerd, maar het was ook geen spontane actie. Volgens de krant waren er genoeg waarschuwingssignalen die de Amerikaanse veiligheidsdiensten hadden kunnen oppikken.

Geen bewijs

Uit Amerikaanse hoek is altijd gewezen naar de islamitische militie Ansas al-Sharia, een aan al-Qaida gelieerde beweging. De groepering heeft betrokkenheid bij de aanslag altijd ontkend. Volgens de New York Times is er geen bewijs dat al-Sharia of een andere terroristische groepering verantwoordelijk is voor de aanval.

Bij de aanval in Benghazi kwamen op 11 september vorig jaar ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om het leven. In november loofde de VS nog een beloning van 10 miljoen dollar uit voor informatie over de daders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl