NOS NieuwsAangepast

"Meer plofkipaanbiedingen supers"

Dit jaar hebben supermarkten vaker aanbiedingen gedaan met plofkip dan in 2012. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De stichting heeft onderzoek gedaan naar de aanbiedingen op websites en in folders van supermarktketens.

Daaruit blijkt dat de acht grootste supermarkten in 2013 tot en met de vijftigste week 566 keer een aanbieding met de niet-diervriendelijke plofkip hadden, tegen 431 keer in dezelfde periode in 2012. Wakker Dier onderzocht folders en advertenties van Albert Heijn, Aldi, C1000, Dirk/Bas/Digros, Emté, Jumbo, Lidl en Plus.

Diervriendelijker kip

Slechts acht procent van alle aanbiedingen was voor diervriendelijker kip, dat wil zeggen kip met één Beter-Leven-ster. Een half procent betrof een aanbieding voor biologische kip.

Belofte

Wakker Dier vindt dat de aanbiedingen met plofkip haaks staan op een belofte van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het CBL schreef in een advertentie in kranten in februari "De Nederlandse pluimveehouders en supermarkten slaan vandaag samen een nieuwe weg in. Er komt een betere kip. voor al onze klanten!"

In de advertentie en het persbericht uit dezelfde tijd meldt het CBL echter dat het tijd gaat kosten om de keten zo aan te passen dat uiterlijk in 2020 al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten wordt verkocht afkomstig is van een nieuw, trager groeiend kippenras.

Kippen per m2

Een aantal andere veranderingen zou eerder worden doorgevoerd. "In 2015 moet het aantal kippen per vierkante meter met 10 procent zijn verlaagd", aldus de verklaring van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Antibioticaresistentie

Volgens Wakker Dier houden de supermarkten met de aanbiedingen de verkoop van de omstreden plofkip hoog. Daarmee dragen ze bij aan ernstig dierenleed en het probleem van antibioticaresistentie, vindt de Stichting. Wakker Dier roept de consument op om in 2014 de 'kiloknallende' supermarkten te mijden en boodschappen te doen bij 'verantwoorde' winkels, totdat de supermarkten hun goede voornemens waarmaken. Overigens stelt Wakker Dier ook vast dat de consumptie van zogenoemde plofkip in Nederland afneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl