NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkbranche tevreden na dag 1

Vuurwerkverkopers zijn tevreden over de eerste verkoopdag. "Vanochtend kwam het langzaam op gang, maar rond het middaguur barstte het echt los", zegt voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Groeneveld denkt dat handelaren dit jaar minstens net zo veel kunnen omzetten als vorig jaar, zo'n 65 miljoen euro. In de voorverkoop werd dit jaar ongeveer 10 procent meer verkocht dan een jaar geleden.

De vertegenwoordiger van de vuurwerkbranche denkt dat de omzet van de eerste dag ook zo'n 10 procent hoger is dan vorig jaar. Hij baseert dat op gesprekken met leveranciers. "En dan zou het zomaar kunnen dat we richting de 70 miljoen gaan", aldus Groeneveld.

Vuurwerkvrije zones

De verkoop van vuurwerk begon vanochtend om 06.00 uur. Het wordt vandaag, maandag en dinsdag verkocht. Er zijn 1500 verkooppunten bij onder meer tuincentra en bouwmarkten.

De laatste jaren gaan steeds vaker stemmen op om het afsteken van vuurwerk door particulieren aan banden te leggen. Sommige gemeenten hebben vuurwerkvrije zones ingesteld. Op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn meer dan 18.000 klachten binnengekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl