NOS NieuwsAangepast

"Veel kademuren in slechte staat"

Veel historische kademuren verkeren in een slechte staat. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD onder dertien Nederlandse gemeenten. De kademuren moeten worden aangepakt, maar gemeenten hebben er geen geld voor.

De krant heeft inzage gekregen in verscheidene rapporten van onder meer Amsterdam, Leiden, Groningen, Delft en Utrecht. Zeker 117 kademuren in het land zijn slecht, van honderden andere is de staat matig.

Houten funderingen van kademuren zijn weggerot en funderingen zijn kapot. Muren kunnen daardoor inzakken. In Utrecht stortte in oktober een kademuur in.

Paard en wagen

Een groot probleem is het zware verkeer in veel steden. Kademuren zijn ooit gebouwd voor paard en wagen, maar nu rijden er vrachtwagens en volle trams overheen. Die belasten de muren te veel.

Gemeenten reserveren steeds minder voor onderhoud terwijl dat juist hard nodig is, zegt hoogleraar Jarit de Gijt van de TU Delft in het AD. Mogelijk moeten honderden kilometers historische kademuur vervangen worden. Dat is een kostbare operatie, want een nieuwe wand kost duizenden euro's per meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl