NOS NieuwsAangepast

Schip in poolijs nog niet bevrijd

De opvarenden van een Russisch schip dat bij de Zuidpool in het ijs zit vastgevroren, moeten nog even geduld hebben. De Chinese ijsbreker Snow Dragon die naar het schip Akademik Shokalskiy op weg was, is onverrichter zake teruggekeerd.

De Snow Dragon kwam tot op elf kilometer, maar toen werd het ijs te dik.

In het gebied is ook nog een Franse ijsbreker en op zijn vroegst zondag wordt ook nog een Australische ijsbreker verwacht. Dat laatste schip heeft naar wordt aangenomen de beste kans om het Russische schip te bevrijden.

Kerstmis

Op de Akademik Shokalskiy zitten 74 bemanningsleden, wetenschappers en toeristen. Vooralsnog levert het verblijf in het poolijs geen grote problemen op. Het schip is niet beschadigd en er zijn voor maanden voorraden aan boord.

De opvarenden hebben een geïmproviseerd kerstfeest gevierd, inclusief lekker eten en cadeautjes.

Beter weer

Verder gaat het onderzoek door. De wetenschappers tellen vogels en hebben gaten in het ijs geboord om het zeeleven te bestuderen.

Het weer is ook wat beter geworden. Het schip kwam dinsdag vast te zitten toen door de harde wind van 70 km/u het water hoog werd opgespat, waarna het meteen bevroor. Inmiddels waait het veel minder hard.

Het schip is 28 november vertrokken uit Nieuw-Zeeland. De expeditieleden willen de route nemen die de Australiër Douglas Mawson 100 jaar geleden koos om op de Zuidpool te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl