NOS NieuwsAangepast

Palestijnen komen maandag vrij

Israël gaat opnieuw Palestijnse gevangenen vrijlaten in het kader van de vredesbesprekingen. De groep van ongeveer 24 komt waarschijnlijk maandag vrij. Het is de derde groep gevangenen die Israël vrijlaat.

De Amerikanen hebben in een reactie gezegd dat Israël met de vrijlating een teken van vertrouwen laat zien. "We gingen er eerst vanuit dat ze zondag al vrij zouden komen, maar vanwege technische problemen is het een dag verplaatst", zei een woordvoerder van het Witte Huis.

1400 huizen

Ondertussen gaat Israël door met het bouwen van huizen op de Westelijke Jordaanoever. Het land is van plan om 1400 huizen in Joodse nederzettingen te bouwen. Volgende week worden de details van het project bekendgemaakt.

De Palestijnen hebben gezegd dat een uitbreiding van de nederzettingen de vredesbesprekingen in gevaar kunnen brengen. Die gesprekken zijn in juli hervat na een onderbreking van drie jaar.

"Vernietigen"

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei dat de bouw van nieuwe huizen de vredesonderhandelingen kan vernietigen en beantwoord kan worden met een vergelding.

Afgelopen zomer gaf Israël toestemming voor de bouw van bijna 1200 woningen. Toen beklaagde Erekat zich bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry dat Israël de vredesbesprekingen verstoort door verder te bouwen in bezette gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl