NOS NieuwsAangepast

Politie treedt hard op in Istanbul

De Turkse politie pakt demonstranten op het Taksimplein in Istanbul hard aan. Nog voor het aangekondigde protest op gang kwam, gebruikte de ME traangas, rubberkogels en waterkanonnen om betogers weg te jagen. De protesten gaan wel door, maar zijn minder massaal dan verwacht.

"Het is nog steeds onrustig in Istanbul", zegt verslaggever Kees van Dam. "Her en der in het centrum zijn gevechten tussen de oproerpolitie en kleine groepen demonstranten. Het echte grote protest is nooit van de grond gekomen door de massale aanwezigheid van de oproerpolitie."

Van Dam gaat verder: "We hebben zelf ook moeten rennen om het vege lijf te redden. Het zal vermoedelijk nog wel een paar uur doorgaan op deze manier."

Oproep

Actievoerders riepen gisteren op om vandaag op het plein te protesteren tegen de regering-Ergogan. Aanleiding is het recente corruptieschandaal waar zoons van drie oud-ministers uit de regering van premier Erdogan bij betrokken zouden zijn.

Erdogan ontkent dat er sprake is van corruptie, maar de demonstranten geloven hem niet. Ze eisen zijn vertrek. Ook in de hoofdstad Ankara wordt gedemonstreerd.

Machtsstrijd

Achtergrond van het conflict is een machtsstrijd tussen de regering en de moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die in zelfverkozen ballingschap in de VS leeft. Zijn Gülenbeweging streeft naar eigen zeggen naar meer tolerantie en meer democratie.

Volgens Erdogan is het corruptieonderzoek het werk van aanhangers van Gülen. Hij heeft politiechefs die bij het onderzoek betrokken waren, ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl