NOS NieuwsAangepast

"Vertrek paus kan precedent zijn"

Het besluit van paus Beneditcus XVI om af te treden, heeft de Rooms-Katholieke Kerk ingrijpend veranderd. Dat zegt woordvoerder Lombardi van het Vaticaan in een interview met Radio Vaticana.

Lombardi zegt dat het vertrek van Benedictus als voorbeeld voor andere pausen kan worden gezien. "Hij heeft dit jaar een statement gemaakt", zegt hij. "Ik denk dat dat gevolgen zal hebben voor toekomstige pausen (...) Het is een mogelijkheid geworden."

De Vaticaan-woordvoerder zegt verder dat de Rooms-Katholieke Kerk door Benedictus' besluit de kans kreeg op een nieuw, slagvaardiger bestuur. "Dat kwam er ook, op indrukwekkende en onverwachte wijze", aldus Lombardi over de nieuwe paus Franciscus.

Oud en zwak

Emeritus-paus Benedictus legde zijn functie op 28 februari neer. Hij vond zichzelf te oud en te zwak om de Rooms-Katholieke Kerk te leiden. Benedictus was de eerste paus in ruim 600 jaar die vrijwillig aftrad.

Twee weken na het vertrek van Benedictus werd de Argentijn Jorge Bergoglio gekozen als paus. Hij maakte in de eerste maanden van zijn pausschap wereldwijd indruk, onder meer door zijn aandacht voor arme mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl