NOS NieuwsAangepast

Redding nabij voor schip Antarctica

De Chinese ijsbreker Sneeuwdraak is op weg naar een schip met 74 man aan boord, dat vast zit in het ijs bij Antarctica. De opvarenden, voornamelijk Australiërs, raakten dinsdag omsloten door pakijs dat door een sterke poolwind hoog werd opgeblazen.

Het schip, de Akademik Shokalskiy, is niet beschadigd en er is voldoende eten en drinken voor de onderzoekers, toeristen en bemanning aan boord.

Noodsignaal

Woensdag werd in Australië een noodsignaal opgevangen van het onderzoeksschip. Van de drie ijsbrekers die onderweg zijn om het schip een uitweg te bieden, arriveerde het Chinese schip het eerst bij de zee waar het schip vast zit.

Maar gezien de barre weersomstandigheden en het dikke pakijs is de vraag of de ijsbreker er vandaag nog in slaagt de resterende twintig kilometer naar het vastgelopen schip af te leggen.

Historische reis

De Australische expeditieleden wilden met de Akademik Shokalskiy de vaarroute volgen die hun landgenoot Douglas Mawson 100 jaar geleden koos om op de Zuidpool te komen. Ook nu ze vast zitten in het ijs, houden de expeditieleden zich bezig met onderzoeken zoals ijsmetingen en het tellen van vogels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl