NOS NieuwsAangepast

Weduwen Indië toch naar rechter

Zeventien weduwen van mannen die eind jaren veertig door Nederlandse militairen standrechtelijk zijn geëxecuteerd, stappen toch naar de rechter in een poging schadevergoeding van de Staat af te dwingen. Volgens hun advocaat Liesbeth Zegveld komt het kabinet de belofte niet na om deze gevallen voortvarend af te handelen.

De weduwen deden in september een beroep op de regeling die het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen zomer in het leven riep na eerdere uitspraken van rechtbanken. Die kenden weduwen van slachtoffers uit Zuid-Celebes (het huidige Sulawesi) en van het bloedbad in Rawagedeh een schadevergoeding van 20.000 euro toe.

Hoogbejaard

Met de regeling wil het ministerie van Buitenlandse Zaken voorkomen dat andere weduwen in soortgelijke gevallen lange juridische procedures moeten doorlopen. De vrouwen zijn immers hoogbejaard.

Maar van dat voornemen komt volgens Zegveld niets terecht. Hoewel de zeventien nieuwe gevallen al in september zijn gemeld, is er nog geen zicht op de afhandeling van de claims. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de afhandeling nog maanden kan duren. Een commissie van ambtenaren van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken gaat de claims eerst onderzoeken.

Bakken met geld

"Dat is teleurstellend", zegt Zegveld. "Bij deze vrouwen is een verwachting gewekt die niet nagekomen wordt. Mij rest niets anders dan opnieuw een gang naar de rechter." De civiele procedure staat voor 15 januari op de agenda bij de rechtbank in Den Haag.

Niet alleen voor de weduwen is de trage afhandeling een nadeel, stelt Zegveld. "Het idee achter de regeling was dat gelijksoortige claims als die van de weduwen van Rawagedeh en Zuid-Sulawesi sneller buiten de rechter om kunnen worden afgehandeld. Dat levert ook een kostenbesparing op want een nieuwe gang naar de rechter kost weer bakken met geld."

"Huichelarij"

Voorzitter Jeffry Pondaag van het comité Nederlandse Ereschulden, dat de belangen behartigt van de weduwen, is ook teleurgesteld in het kabinet.

"De belofte om andere claims snel af te handelen, is huichelarij gebleken. Dit is niet goed te praten. Inmiddels zijn al twee weduwen overleden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl