NOS NieuwsAangepast

Erdogan verliest drie ministers

Drie Turkse ministers zijn opgestapt omdat hun zoons betrokken zijn geraakt bij een corruptieschandaal. Minister Güler van Binnenlandse Zaken en minister Caglayan van Economische Zaken maakten hun ontslag vanmorgen bekend.

Een paar uur later stapte ook minister Bayraktar van Milieu op. Hij riep premier Erdogan op zijn voorbeeld te volgen.

De zoons van de drie ministers werden vorige week met 21 anderen opgepakt vanwege corruptie. Ze zouden hebben gesjoemeld met de aanbesteding van overheidsopdrachten. Bayraktars zoon werd later vrijgelaten. Ook het hoofd van staatsbank Halkbank werd gearresteerd.

Premier Erdogan verzette zich tegen de arrestaties en noemde het corruptieonderzoek een smerig complot tegen de regering. Volgens Erdogan zijn de beschuldigingen ongegrond, en alleen gericht op het ondermijnen van zijn regering.

Gülenbeweging

Het onderzoek zou het werk zijn van aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, die in zelfverkozen ballingschap in de VS leeft. Zijn Gülenbeweging streeft naar meer tolerantie en meer democratie.

Politiechefs die bij het onderzoek betrokken waren, zijn door Erdogan ontslagen of overgeplaatst. Onder hen is ook de politiechef van Istanbul. De politiemensen worden beschuldigd van machtsmisbruik.

Zondag liep een protest in Istanbul tegen de manier waarop de regering met de zaak omgaat uit de hand. Honderden demonstranten gooiden met stenen naar agenten, die daarop traangas en waterkanonnen inzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl