NOS NieuwsAangepast

Na 7 maanden 'eerlijk' mobieltje

Vandaag krijgen de eerste duizend kopers hun Fairphone. Zij hebben 7 maanden geleden hun telefoon besteld. In totaal worden er van de 'eerlijke' mobieltjes 25.000 gemaakt.

Het doel van de makers van de Fairphone is om consumenten bewuster te maken van het productieproces van een mobiele telefoon. Veel van de grondstoffen die daarvoor nodig zijn worden onder slechte arbeidsomstandigheden en in conflictgebieden gewonnen.

Crowdfunding

Door de productie van gsm's inzichtelijk te maken, hoopt het bedrijf dat andere producenten zich gedwongen voelen om ook te verduurzamen. Daarnaast streven ze ernaar de arbeidsomstandigheden te verbeteren van de makers van mobieltjes.

Het bedrijf startte in mei 2013 met een startkapitaal van 7 miljoen euro. Dat bedrag is bijeen geharkt met crowdfunding. Oorspronkelijk zouden er maar 5.000 'eerlijke' gsm's komen.

Nieuwe Fairphones

Volgens de woordvoerder van het bedrijf is de eerste lichting Fairphones nog absoluut niet volledig duurzaam geproduceerd. Dat kan volgens haar alleen stap voor stap. In de eerste lichting telefoons, die vanaf vandaag worden geleverd, zijn de mineralen tin en tantalium duurzaam verkregen.

In 2014 wil Fairphone een tweede serie 'eerlijke' telefoons op de markt brengen. Die partij telefoons moet nog duurzamer worden door ook conflictvrij goud te gebruiken. Zo'n 13.000 mensen hebben zich al ingeschreven voor die nieuwe lichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl