NOS NieuwsAangepast

"Zeg daklozenkrantverkoper gedag"

Daklozenkrantverkopers moeten vaker begroet worden. Dat vindt de Amsterdamse daklozenkrant Z!. De krant is een campagne begonnen met de slogan 'zeg een dakloze gerust eens gedag'.

"Iedereen kent hem wel, de daklozenkrantverkoper bij de supermarkt. Hij groet de mensen die binnenkomen, maar bijna niemand zegt wat terug. Terwijl hij daar juist staat om een praatje te maken", staat in een persbericht van de gemeente Amsterdam, die de actie steunt.

Spotje

Daklozenkrant Z! heeft een spotje laten maken waarin een onzichtbare man te zien is die dakloos blijkt te zijn en wordt weggestuurd uit een winkel. De boodschap: zeg een dakloze eens gedag.

"Als we bereiken dat mensen, ook als ze geen krantje kopen, de daklozen even begroeten of een praatje maken, dan maken we een enorme stap vooruit", zegt hoofdredacteur Hans van Dalfsen van de Z!-krant.

Het aantal daklozen stijgt al een paar jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. De gemeente Amsterdam verwijst ook naar een Amerikaans onderzoek. Daaruit blijkt dat mensen in kapitalistische landen dakloze mensen vaker zien als mislukkelingen. Ook zouden ze volgens de respondenten zelf verantwoordelijk zijn voor het feit dat ze dakloos zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl