NOS NieuwsAangepast

VN: massagraf in Zuid-Sudan

In Zuid-Sudan, in de plaats Bentiu, is een massagraf gevonden. Er liggen ruim dertig lichamen in, vermoedelijk van militairen, heeft de VN bekendgemaakt.

Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, zei dat er ook berichten zijn over twee massagraven bij de hoofdstad Juba.

De slachtoffers in Bentiu, in het olierijke noorden van het land, zouden tot de Dinka-bevolkingsgroep behoren. President Kiir is ook een Dinka; zijn rivaal, ex-vicepresident Machar, behoort tot de Nuer-stam.

De VN zei aanvankelijk dat er 75 lichamen waren gevonden in Bentiu, maar paste dat aantal later aan naar 34. Het aantal van 75 heeft betrekking op mensen die worden vermist.

Etniciteit

Volgens Pillay is de afgelopen dagen in Zuid-Sudan op grote schaal gemoord, waarbij slachtoffers worden gekozen op basis van hun etniciteit.

De gevechten in Zuid-Sudan, sinds 2011 onafhankelijk, braken vorige week uit. Dat gebeurde nadat president Kiir Machar ervan had beschuldigd een staatsgreep te willen plegen.

Sindsdien zijn honderden mensen om het leven gekomen. Tienduizenden Zuid-Sudanezen zijn op de vlucht geslagen.

In het land zijn zo'n 7000 blauwhelmen. VN-chef Ban riep de Veiligheidsraad gisteren om in te stemmen met nog eens 5500 militairen extra. De stemming in New York is later vandaag.

Volgens correspondent Koert Lindijer lijkt het er op dat Ban doordrongen is van de ernst van de situatie. Hij wijst erop dat Ban voorstelt om de militairen per direct weg te halen bij andere VN-missies, zoals die in Liberia en Congo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl