NOS SchaatsenAangepast

Kramer-Blokhuijsen in slotrit

Vanaf donderdag wordt in Thialf vijf dagen lang gestreden om startbewijzen voor de Olympische Spelen. Tien vrouwen en tien mannen kunnen uiteindelijk voor Nederland uitkomen in Sotsji. Via een ingewikkeld kwalificatiesysteem zullen de tickets worden verdeeld. Tweede Kerstdag staan de eerste proeven van bekwaamheid op het programma. De vrouwen rijden de 1.000 meter, de mannen komen uit op de 5.000 meter.

Veel kanshebbers

Nederlands kampioene Marrit Leenstra rijdt in de een-na-laatste rit tegen Lotte van Beek. Ireen Wüst komt in de zevende rit in actie tegen Laurine van Riessen. Daarna is het de beurt aan alleskunner Jorien ter Mors en Manon Kamminga. De laatste rit (rit 10) is voor Antoinette de Jong en Margot Boer.

Kramer ontloopt Bergsma

Sven Kramer rijdt in de laatste rit tegen Jan Blokhuijsen. De oud-ploeggenoten ontmoeten elkaar weer, net als vorig jaar eind december. Toen reden ze op het NK allround een geweldige 5.000 meter. Kramer won in een baanrecord, Blokhuijsen eindigde in de derde Thialf-tijd ooit.

Maar voordat het zover is, is het nog de beurt aan aan Verweij - Rotteveel (rit 5), Christijn Groeneveld - Bob de Jong (rit 6) en Douwe de Vries - Jorrit Bergsma (rit 7).

EK allround

Marrit Leenstra zal de EK allround in Hamar dit jaar aan zich voorbij laten gaan. Het past niet in haar eventuele voorbereiding op de Olympische Spelen. Dat geldt niet voor Bob de Jong. Hij zal op het OKT ook kwalificatie af proberen te dwingen voor de EK. Kwalificatie daarvoor gaat via een klassement aan de hand van de 1.500 en 5.000 meter.

Vanaf donderdag 26 tot en met zondag 30 december doet de NOS via internet, radio en televisie rechtstreeks verslag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl