NOS NieuwsAangepast

Ex-verdachte Schipholbrand wil geld

De Libiër die jarenlang verdacht werd van het opzettelijk veroorzaken van de Schipholbrand, eist een schadevergoeding van 663.700 euro van de Staat.

15 maart van dit jaar werd duidelijk dat de zaak definitief werd gesloten, omdat het Openbaar Ministerie niet in cassatie ging tegen de vrijspraak van Ahmed Isa al-Jabali.

Voorarrest

Bij de brand op 27 oktober 2005 in het cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen elf mensen om het leven. In het cellencomplex zaten mensen die op dat moment illegaal in Nederland waren. Oorzaak van de brand was een weggegooide sigarettenpeuk.

De zaak dient 14 januari. Volgens de advocaat van Jabali, Raymond Frijns, is bij het vaststellen van de schade rekening gehouden met het feit dat Jabali gewond raakte bij de brand en lang in voorarrest heeft gezeten.

Uitgezet

De Libiër werd twee keer veroordeeld voor de brand. De Hoge Raad vernietigde het vonnis in 2010, waarna het Haagse Hof de zaak opnieuw in behandeling nam.

Jabali werd uitgezet naar Libië en als ongewenst vreemdeling verklaard. Hij wil terugkomen naar Nederland, maar dan moet eerst die status worden teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl