NOS NieuwsAangepast

Rutte: momenten van eenzaamheid

Premier Rutte voelt zich soms eenzaam. In een groot interview in de Telegraaf beschrijft hij hoe eenzaamheid inherent is aan zijn baan als premier.

"Uiteindelijk moet ik de doorslag geven. Als alle adviezen binnen zijn en je achter je bureau zit. Dat jíj dan moet beslissen: pats, dit wordt het."

Voorgangers

Volgens Rutte komt die eenzaamheid bij alle grote dossiers naar boven. Als voorbeelden noemt hij de missies naar Kunduz en Mali.

Eigenlijk zijn er maar een paar mensen met wie hij de eenzaamheid kan delen: zijn voorgangers. Eén keer per jaar ontvangt hij De Jong, Van Agt, Lubbers, Kok en Balkenende op het Torentje. "Zij begrijpen dat deze baan soms heel eenzaam is."

Herstel

In het interview kijkt Rutte vooruit naar het komende jaar. 2014 wordt volgens hem het jaar van herstel. "Een jaar waarin de economie heel voorzichtig aantrekt en we weer vooruit mogen kijken." Toch zal de werkloosheid voorlopig nog stijgen en gaan de bezuinigingen door.

De premier zegt verder dat de coalitie van VVD en PvdA niet heeft geleden onder de bijna-crisis van vorige week, toen het woonakkoord op het nippertje door de Eerste Kamer kwam.

Toch waakt hij voor euforie: "Nu de hele omgeving zegt dat het kabinet een geweldige week heeft gehad, heb ik wel de neiging om te zeggen: ja jongens, zeker. Goeie week. Maar het meeste komt nog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl