NOS NieuwsAangepast

"Philips overtreedt Magnitski-wet"

Elektronicaconcern Philips is het eerste buitenlandse bedrijf dat in de Verenigde Staten is aangeklaagd voor overtreding van de Magnitski-wet. Dat meldt de Financial Times.

Philips Medical Systems zou in 2012 en 2013 medische apparatuur hebben verkocht aan een Russisch bedrijf met aan het hoofd een Rus die in verband wordt gebracht met de dood van Magnitski.

Corruptie

De Magnitski-wet uit 2012 is genoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski. Hij deed onderzoek naar corruptie door Russische overheidsbedrijven. In 2008 werd hij in Moskou gearresteerd. Hij overleed een jaar later in de cel onder verdachte omstandigheden.

De wet verbiedt bedrijven die in de VS actief zijn om zaken te doen met Russen die in verband gebracht worden met Magnitski's dood. De namen van die Russen staan op een zwarte lijst.

Op de hoogte

Volgens de Financial Times heeft Philips diverse maatregelen genomen om de gevolgen van de aanklacht te beperken. Zo zou Philips Medical Systems geen zaken meer doen met het omstreden Russische bedrijf. Philips zelf zegt op de hoogte te zijn van de beschuldiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl