NOS NieuwsAangepast

Inschrijving Obamacare verlengd

De inschrijftermijn voor Obamacare is met een dag verlengd. Ongeveer 1,5 miljoen van de veertig miljoen onverzekerde Amerikanen hebben zich tot nu toe pas aangemeld voor de verplichte zorgverzekering.

Vandaag was de laatste dag dat een verzekering kon worden afgesloten, met als ingangsdatum 1 januari. Er was de hele dag topdrukte op de website en ook afgelopen weekend was het druk. Zo'n 1 miljoen mensen meldden zich de afgelopen dagen aan voor de verzekering.

Vanwege de drukte en omdat er ook flink wat aanloopproblemen waren met de site, is besloten de deadline één dag op te schuiven.

Niemand geweigerd

De website kampte maandenlang met problemen. De lancering van Obamacare in oktober ging daardoor mis. Op de dag van de lancering konden maar zes mensen zich inschrijven omdat de site er continu uit lag.

Volgens het nieuwe systeem zijn alle Amerikanen verplicht zich te verzekeren. Niemand mag door de zorgverzekeraars worden geweigerd, ook niet als mensen al ziek zijn.

Boete

Amerikanen die zich morgen niet inschrijven voor Obamacare, krijgen een boete. Volgens correspondent Wouter Zwart kiezen nu nog veel Amerikanen ervoor om deze boete te betalen. Ze zijn dan goedkoper uit dan wanneer ze zich een jaar lang verzekeren. Zeker jonge, gezonde mensen zitten volgens Zwart niet te wachten op deze verplichte verzekering, die hen op kosten jaagt.

De boetebedragen zullen overigens in de loop van de tijd wel gaan stijgen, zodat het op den duur goedkoper is de verzekering te nemen dan om de boete te betalen.

Meer uitstel

Zwart verwacht dat de komende tijd nog meer uitstelmaatregelen zullen worden aangekondigd. Om de verzekering rendabel te maken moeten namelijk zeker 3 miljoen mensen eraan meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl