NOS NieuwsAangepast

Wapenmaker Kalasjnikov overleden

De Russische wapenontwikkelaar Kalasjnikov is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Russische staatspersbureau.

Michail Kalasjnikov was de ontwerper van een van de populairste automatische vuurwapens ooit gemaakt; de AK-47 (Avtomat Kalashnikova, vrij vertaald: Kalasjnikovs automatische wapen, type uit 1947.)

Ziekenhuis

De Russische militair bedacht het prototype voor het toestel al in 1941, toen hij in het ziekenhuis lag. Hij raakte gewond tijdens de slag om Brjansk en in het ziekenhuis hoorde hij medesoldaten klagen over de kwaliteit van de wapens van de Sovjet-Unie.

In 1947 werd zijn wapen in gebruik genomen. De AK-47 werd vanwege zijn betrouwbaarheid en lage productiekosten jarenlang door het Rode Leger gebruikt. Het werd ook een belangrijk Sovjet-exportproduct. Er werden meer dan 100 miljoen exemplaren geproduceerd.

Legendarisch

Kalasjnikov groeide uit tot een legende. In het wapentuigmuseum in de Russische stad Sint-Petersburg is een expositie die volledig gaat over de wapenontwerper. Daar is ook het eerste exemplaar van de AK-47 te zien.

Kalasjnikov stierf in zijn woonplaats Izhevsk, de stad waar zijn vuurwapens nog steeds gemaakt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl