NOS NieuwsAangepast

SP: koning beter niet naar Sotsji

Het is beter als koning Willem-Alexander niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji gaat. Ook premier Rutte kan beter thuis blijven. Dat vindt de SP.

Kamerlid Van Bommel wijst erop dat steeds meer staatshoofden en regeringsleiders besluiten om niet naar de Spelen te gaan. "En dat zijn niet de minsten: Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten. Dan zou het bijna een statement zijn als de Nederlandse premier of koning wel gaat.''

Mensenrechten

De samenstelling van de delegatie ligt gevoelig, vanwege de schendingen van mensenrechten in Rusland en de wetten tegen homo-propaganda die er sinds kort gelden.

Van Bommel heeft er minder moeite mee als minister Schippers (Sport) de Nederlandse regering vertegenwoordigt, maar hij wil geen delegatie op het hoogste niveau.

Regeringspartij VVD is tegen een boycot en vindt dat de vorst gewoon moet gaan. Volgens de liberalen staat de koning boven de politiek.

Sterk signaal

D66 wil dat het kabinet snel een besluit neemt. De partij wijst erop dat een hoge delegatie indruk kan maken, maar misschien is het ook een sterk signaal om minister Bussemaker te sturen, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft.

Het kabinet is tegen een boycot. Minister Timmermans wil juist in gesprek blijven met de Russen. Over de samenstelling van de delegatie is nog geen besluit genomen. Dat gebeurt waarschijnlijk pas na het kerstreces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl